Köztes Átmenetek – a drog c. interaktív kiállítás

Ez a témájában és eszközeiben rendhagyó kiállítás elsősorban a felnőtteknek és a 14 évesnél idősebb fiataloknak szól. A kiállítás szervezői, az elsődleges megelőzés legfontosabb színterének a család szerepének hangsúlyozását tűzték ki egyik fontos célul. A kiállítás 5 teremből áll, 130 m2-en. Az érdeklődőket a drogprevencióban és a terápiában dolgozó szakemberek vezetik.

A kiállítótér egy keretet biztosít a drogprobléma bemutatásához, a vezetők aktualizálják, ill. különböző mélységekben tárják fel a drogkarriert, alkalmazkodva a látogató korához, érdeklődéséhez, érintettségéhez, intellektualitásához, stb. A kétórás program során látogató és tárlatvezető választ keres;

  • a drogfogyasztás okaira, rövid- és hosszú távú hatásaira és a legális szerek kapcsán a mértékletesség lehetőségeire
  • a szenvedélybetegség kialakulásában szerepet játszó kockázati tényezőkre,
    általánosságban, a szenvedélybetegség több dimenziós problémájára.

A kiállítás, 2001. februárjában a Magyar Természettudományi Múzeumban épült fel. Az elmúlt évek során látványában és súlyozott kérdéseiben többször megújult a program. A projekt olyan technikával készült, mely lehetővé teszi vándoroltathatóságát. 2001 szeptemberétől 70 magyarországi és négy határon túli városban jelentünk meg. A médiában elhangzottak, a kiállításról készült szociológiai kutatások és a vendégkönyvek bejegyzései a nem szokványos drogprevenciós forma eredményességét bizonyítják.

 


Első terem
Egy családi nappaliba érkezünk. A szoba közepén televízió. A TV-n keresztül olyan riport részletek hallhatók, melyek drogproblémával küzdő fiatalok között készültek. Ők családjaikról és szerhasználatuk közvetlen okairól beszélnek. A szoba asztalán két album hever. Ezekbe belepillantva két fiatal felnőtt életútját kísérhetjük párhuzamosan. Egyikük Kovács István (KO-KO) akinek pályafutása felfelé ívelő sikertörténet, másikuk Olaszy Csaba, aki megjárta a szenvedélybetegség poklát.

Második terem
Bizarr fényekkel és festményekkel, képekkel teli szobába érkezünk. Nehezen járható puha talajon lépked a látogató. A falakon látható antropomorf figurák egy-egy drogcsoportot személyesítenek meg. Az alakok a szerek hatására utalnak. A csoportokba tartozó legális és illegális szerek problematikájáról beszélget látogató és szakember ebben a teremben.

Harmadik terem
Vetítőterem a következő állomás. A droghasználat által keltett pillanatnyi és következményes hatások elevenednek meg a filmművészet eszközei segítségével. A teremben elhelyezett monitoron keresztül olyan grafikonok jeleníthetők meg, melyek a magyarországi fiatalok drogfogyasztási szokásait mutatják be.

Negyedik terem
A szoba közepén a pusztulás kellékei. A lomok között TV. Ezen keresztül a drogok egészségkárosító hatásai olvashatók. Az falakon fotók láthatók. A fotókat lefelé követve a szenvedélybeteg élet bontakozik ki előttünk. Kilátástalanság, társtalanság, bezártság, elszigeteltség, beszűkült élet, ezt sugallják a képek. A szoba negyedik falát, gyerekjátékok, fotók és portrék borítják. Egy fiatal életképei, aki eljutott a szenvedélybetegségig.

Ötödik terem
Házak között, egyre nyomasztóbb utcán bolyongunk. A házfalakon ablakok nyílnak és csukódnak. Rejtőzködés, titkolózás, az öröm elvesztése, a döntés szabadságának elvesztése. Titkos ajtókat nyitogatva találunk rá a drogtörvény értelmezett szövegére és egy üzenetre egy volt függőbetegtől.

A kiállítás megtekintése során folyamatos párbeszéd zajlik érdeklődők és a szakember vezetők között. Tapasztalataink alapján tudjuk, hogy a látottak mélyen megérintik a gyerekeket és a felnőtteket. A kiállítótérben vezető és látogató másfél-két órát tölt együtt, miközben bensőséges és őszinte kapcsolat alakul ki közöttük. A középiskolás csoportokon kívül egyetemisták, pedagógusok, szakemberek, szülők csoportosan, egyedül vagy kamasz gyerekeikkel látogatják a kiállítást.

Ajánlom figyelmükbe a programot.

 

Rólunk >>

2001-ben, az akkori Ifjúsági és Sport Minisztérium támogatásával( továbbiakban az összes
akkori minisztérium csatlakozásával), létrejött a Köztes Átmenetek –a drog c. interaktív kiállítás.
Szervezetünk, amely a kiállítás működtetése miatt jött létre, az elmúlt évek során tevékenységét
számtalan más területre is kiterjesztette.

Tovább>>

Életjáték-játékélet c. interaktív kiállítás a dohányzásról

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 28 ezer ember hal meg évente a dohányzás okozta különböző betegségekben, főként szív- és érrendszeri megbetegedésekben és tüdőrákban. A világon sajnálatosan az „előkelő” hatodik helyet foglaljuk el az elszívott cigaretta mennyiségét illetően (évi 20 milliárd szál, amelyre a dohányosok kb. 300 milliárd Ft-ot költenek el). Különösen ijesztő a nők körében a tüdőrákos megbetegedések emelkedése és az, hogy a fiatalok körében egyre népszerűbb a dohányzás.

Programunkban a dohányzás kártételét közvetlenül a 12 éven felüliek számára szeretnénk bemutatni, ill. átélhetővé tenni az Életjáték-játékélet c. interaktív labirintussal.

Általánosságban elmondható, hogy az elrettentés mint módszer nem hatékony. Azok a módszerek érik el céljukat, melyek bevonják a preventáltat, azaz interaktívak és a célpopuláció pszichológiai, szociológiai, kulturális realitásaiból indulnak ki ill. alkalmazkodnak. A program a narratív módszert ill. szemléletet alkalmazza a probléma bemutatásához. A narratív szemlélet, mely egyben egy gondolkodási forma is, a valóságot az életszerűségen keresztül közelíti meg. Az igazság feltételek ill. a dogmatikus igazság helyett az eseményekre vagy esetekre és az azok közötti kapcsolatokra koncentrál. Nem az általános okok és az elvszerű hipotézisek-, hanem az emberi jelenségekben való érintettségünk, a pszichés valóság közvetítése a célja.

A program az elsődleges prevenció céljait szolgálja, ugyanakkor szól az alkalmi fogyasztóhoz is.

A projekt egy napra vetíti ki azokat a dohányzással kapcsolatos problémákat, melyekkel már a fiatal populáció is küzdhet. Ugyanakkor a mindennapokat át- átszövi a hosszú távú következmény. Az alap installáció gondolata, mely egy labirintus, ezt hivatott szimbolizálni.
Életjáték-játékélet c. interaktív program

Bejárat
Szűk folyosón, hófehér párnák között haladunk, a reggel ill. az ébredés zajai- óra csörgés, rádió, madárcsicsergés, stb.- hallhatók és főleg az a köhögés mely a dohányos ébredését jellemzi. Az effektek között megjelenik ill. jól érzékelhető az első reggeli cigarettára való rágyújtás, mely tovább fokozza- fuldoklásig- a köhögést.

1. terem
Fürdőszobába érkezünk, körülöttünk a tisztálkodás és elsősorban a fogmosás kellékei. A falon tükör, melybe belenézve, a dohányzás nyomait viselő fogsorok és a látogató saját arca néz vissza. Virtuálisan túl vagyunk az első reggeli cigarettán. Ebben a szobában mód van arra, hogy szénmonoxid szintet mérjünk az önként vállalkozóknál. A szénmonoxid csak a dohányos és passzív dohányos embernél mutatható ki. A szénmonoxid gátolja a friss oxigén szállítást.

2. terem
A teremben számítógépes program segítségével mindenki kalkulálhat. Mennyibe kerül rövid- és hosszútávon dohányzása és ez mi másra fordítható. A számítógép és a projektor segítségével elénk tárulnak azok a tárgyak, melyek a fiatalok körében presztízst jelentenek és amit belátható időn belül megszerezhető a cigaretta elhagyása következményeként.

3. terem
A teremben szobabiciklik. Dohányzó és nem dohányzó felirattal. Mindenki kipróbálhatja magát.. A falakon a biciklizés érzetét erősítő film pereg. A biciklizés után lehetősége van a látogatónak pulzusa ellenőrzésére. A „dohányzó bicikli hajtása nehezebb, ugyanaz a teljesítmény nagyobb erőkifejtéssel érhető el.

4. terem
Óriási felkínálkozó csókos száj fogadja a látogatót. A hangeffekt csábítóan hívogat a közelébe. A szájnak jellegzetes menthollal kevert nikotin illata van. Az üres falakon film pereg, melyen fiatalok láthatók párban, párokban. Dohányzó és nem dohányzó fiatalok intim közelségben…

5.terem
Franciaágy a szoba közepén, baldachinja csikkekből… Az ágyat ki lehet próbálni.

Kijárat
A labirintus újra beszűkül. Asztalnak ütközünk. Az asztal fém bevonatán emberi test fekszik. Az emberi testen láthatók ill. olvashatók mindazok a kórképek melyek a dohányzó hosszú távú egészségkárosodásának következményei lehetnek. Ezen a helyen mód van arra, hogy vitálkapacitás mérés történjen.
A látogatókat szakemberek kísérik, feladatuk az, hogy az érdeklődő figyelmét moderálják, beszélgetést kezdeményezzenek és korrekt ismereteket nyújtsanak.

 

   
   
 
     
 
 
Facebook profil Youtube account